• De Amerikaanse president Donald Trump heeft een Amerikaanse importheffing  op staal en aluminium aangekondigd, die maart moet ingaan.
  • Voor buitenlands staal gaat het om een heffing van 25 procent.
  • De importheffingen op staal en aluminium van de Amerikaanse president Donald Trump zullen niet “onbeantwoord” blijven, aldus voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie.
  • Lees ook: Zo sloeg de EU terug, toen Trump in 2018 importheffingen op staal en aluminium oplegde

Donald Trump heeft maandag een decreet getekend voor importheffingen op alle staal- en aluminiumimporten in de Verenigde Staten. Het gaat om een heffing van 25 procent. Trump zei dat er “geen uitzonderingen” komen, al leek hij daar later op terug te komen. De Amerikaanse president zegt ook tarieven voor andere producten zoals auto’s en chips te overwegen.

Trump noemt de heffingen “een flinke stap” en zegt dat deze Amerika “weer rijk gaan maken”. Hij had de tarieven een dag eerder al aangekondigd.

Europese staalbrancheorganisaties reageerden direct bezorgd. Het Britse UK Steel zei te vrezen voor een “verwoestende klap”. De nieuwe heffingen gaan op 4 maart in, meldt een functionaris van het Witte Huis.

Trump voerde tijdens zijn eerste termijn als president (2017-2021) tarieven van 25 procent in voor staal en 10 procent voor aluminium. In de afgelopen jaren kregen verschillende handelspartners rechtenvrije quota’s, waaronder Canada, Mexico, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Australië krijgt mogelijk uitzondering van Amerikaanse heffing op staal en aluminium

Economen en analisten zijn het er volgens The New York Times over eens dat importheffingen de economie schaden en leiden tot prijsverhogingen in veel verschillende industrieën. De VS zijn vooral voor aluminium afhankelijk van invoer.

De Australische premier Anthony Albanese vertelde verslaggevers dat Trump ondanks zijn belofte voor eenduidig beleid toch een uitzondering voor Australisch staal en aluminium overweegt. De VS hebben een handelsoverschot met Australië, zei Trump op vragen daarover. "Ze zijn nogal ver weg en hebben veel vliegtuigen nodig", aldus de Amerikaanse president.

Sinds zijn inauguratie heeft Trump importheffingen van 10 procent ingesteld voor verschillende Chinese producten. Bijna werden buurlanden Mexico en Canada getroffen met importheffingen van 25 procent voor al hun uitvoer naar de VS, maar die maatregel werd op het laatste moment een maand uitgesteld. Hij heeft ook gedreigd met importheffingen voor producten uit Europa en een reeks andere landen.

EU komt met tegenheffingen

De importheffingen op staal en aluminium van Trump zullen niet "onbeantwoord" blijven, zo heeft voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie gezegd op X. Ze zei ook die "onrechtvaardige heffingen diep te betreuren" en dat ze "sterke en proportionele tegenmaatregelen" zullen uitlokken.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd vanaf 12 maart een heffing van 25 procent op staal en aluminium in te voeren.

Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) noemde de invoering van de importheffingen "betreurenswaardig", zei hij dinsdag in een debat met het Europees Parlement. Daar is ook geen "enkele rechtvaardiging voor". Net als Von der Leyen zei hij dat deze stap niet onbeantwoord zal blijven. "Er zullen tegenmaatregelen worden genomen."

De Eurocommissaris zei ook dat de EU dit scenario liever niet had gezien, maar wilde onderhandelen. "Voor beide partijen staat veel op het spel."

Het Europees Parlement vindt dat de EU snel actie moet ondernemen tegen de stap van Trump. "De EU moet daarbij als een blok optreden", zei een parlementariër van de centrumrechtse EVP, de grootste partij in het Europees Parlement. De sociaaldemocraten, de tweede partij, vinden dat Trump de EU intimideert met hoge handelstarieven waar snel een tegenreactie op moet komen.

De Patriotten van Europa, de derde partij, wil dat ook, maar verweet de Europese Commissie te afwachtend te zijn geweest. "De Commissie was niet voorbereid", zei een parlementariër.

De Europese staalindustrie kan het wegvallen van de Amerikaanse afzetmarkt niet opvangen door meer staal naar andere landen te exporteren, stelt de Europese brancheorganisatie Eurofer. Volgens Eurofer ging vorig jaar 16 procent van alle staal die de EU exporteert naar de VS. Daarmee is het land de op een na belangrijkste exportmarkt voor staal uit de EU, na het Verenigd Koninkrijk. "Het verlies van een aanzienlijk deel van die export kan niet worden gecompenseerd in andere markten", schrijft de organisatie, die later met nog een reactie op de staalheffingen van Trump komt.

Eurofer pleit in Brussel voor een aanscherping van een maatregel die de Europese staalindustrie moet beschermen tegen de effecten van de eerdere Amerikaanse staalheffingen. Het gaat om heffingen die gaan gelden als de hoeveelheid geïmporteerd staal boven een bepaalde hoeveelheid uitkomt. Dat moest voorkomen dat buitenlands staal dat niet meer naar de VS gaat de Europese markt overspoelt. Volgens Eurofer is die maatregel de afgelopen zes jaar steeds minder effectief geworden omdat het maximum aan onbelaste staalimporten is verhoogd.

LEES OOK: De intimiderende leiderschapsstijl van Donald Trump werkt misschien op de korte termijn, maar heeft een duidelijke keerzijde